Idé og prosjektledelse. 
Maktkamper en trodde var vunnet, trengs fortsatt å kjempes. Fortsatt er det flere unge skeive i Agder som vurdere å ta sitt eget liv, sammenlignet med nasjonale tall. Fortsatt oppnår et innvandringsfiendtlige parti, som avviser teorien om menneskeskapt global oppvarming, lokal høy oppslutning. Hvordan kan vi gi makt til de som ikke har makt, og rokke ved makta til de som har den?
MAKTA er et verksted som gir deg mulighet til å utforske nye og kreative måter å uttrykke deg selv på, og å drive aktivisme for det du er opptatt av. Å skape nye, kjappe og eksperimentelle former for aktivisme i løpet av én verkstedsdag endrer kanskje ikke noe i seg selv, men kan gi deg nye måter å både håndtere og opponere mot det som oppleves urettferdig, feil, eller for trangt. Prosjektet gjennomføres i regi av Fluks - senter for ung kunst og kultur, og forsøker bidra til regionens ambisiøse bærekraftsmålsetting, derunder perspektivene Inkludering og mangfold og Klima og miljø. 
Prosjektet handler i sin helhet om å gi unge mulighet og verktøy til å påvirke egen fremtid. Gjennom MAKTA kobles etablerte kunstneres faglighet og aksjonserfaring med ungdommers engasjement. Prosjektet bygger videre på erfaring fra desember 2020 MAKTA / bærekraft, august 2021 MAKTA / mangfold, desember 2023 MAKTA / Fashion courage, fashion activism, og faglig på Jaques Ranciere tankegods om dissens - om sammenhengene mellom aktivisme, kunst og politikk, og hvordan kunst i det 21. århundre kan virke politisk. 
Workshopformatet utnytter teknikker fra designfeltet, og utviklet på kort tid en rekke nyskapende aksjonsformer som blir testet ut, gjerne i byrommet.
MAKTA høsten 2023 og våren 2024 vil i tett samarbeid med fire utøvende kunstnerne/aktivister utvikle til sammen åtte tverrestetiske verksted på musikk/visuell kunst (Annika Linn Verdal Homme), scenekunst/film/litteratur (Hamid Waheed), visuell kunst/kunstarter i samspill (Jo Ravn Abusland), og digital, visuell kunst (Mirjam Storm). Målet er å eksponere en sammensatt gruppe unge for trygge voksne som selv har utvidet grensene for hva som kan sies, ses og gjøres, og dernest gi de en førstehånds erfaring med å skape synlige former for kunst og aksjonisme med utgangspunkt i egen identitet og samfunnsengasjement.
MAKTA vil benytte seg av allerede etablerte nettverk av unge som ellers ville være vanskelige å nå ut til med kunst og kulturworkshops, og målet (og også utfordringen) for MAKTA 2023 er å utvikle et format som treffer disse; å finne en bedre måte å involvere en breier gruppe unge i kunst- og kulturprosjekt, og derigjennom demokratisere kunnskapen om kunst som verktøy til å påvirke egen samtid.
Verkstedet MAKTA er utviklet av Fluks - senter for ung kunst og kultur i samarbeid med ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter og Bomuldsfabrikken, med Samsen kulturhus og Kulturkammeret som gode bidragsytere. Prosjektet er støttet av Norsk kulturfond, Agder fylkeskommune og Fakultet for kunstfag, UiA. 
Se gjerne bildedokumentasjon og etterfilm som gir et godt bilde av både alderssammensetning, mangfold og workshopformat.  
Back to Top