(første utforsking av mulige kunstig intelligens-baserte løsninger, sommeren 2022, Setesdalstunet, Kristiansand museum).
Folkemusikkmaskinen vil peke på et nytt mulighetsrom, hvor publikum utenfor fagfeltet får oppleve folkemusikk på nye måter. Skapt, ikke ved å forlate det folkemusikkfaglige, men ved å bruke praksiser og tankegods fra feltet som kreative verktøy i tospann med ny, digital teknolog. Prosjektet ble presenteres i Tallin 16. mars 2023, under Nordisk ministerråd sin konferanse Digital Culture, og under Arendalsuka, mandag 15. august 2022.
Folkemusikkmaskinen bygger videre på forprosjektet Kunst, kunstig intelligens og kulturarv, utviklet i samarbeid med kunst- og arkitektduoen PLUMA, og kulturbyrået Mesén, støttet av Cultiva Digital, Agder Fylkeskommune og Norsk senter for folkemusikk og folkedans. Kunst, kunstig intelligens og kulturarv hadde, som Folkemusikkmaskinen, ambisjon om å utforske et nytt mulighetsrom, hvor arkivmaterialet blir anvendt på nye interaktive måter, og hvor formidlingen av folkemusikk beveger seg ut av sine vante arenaer, til dels usynlig for dem uten fagkompetanse, og inn i det delte, fysiske rommet. Og dette på en måte som samtidig oppleves tro til kulturarven for tradisjonsbærerne selv.
Vi er svært fornøyde med forprosjektet, og arbeider nå med realisering av den arkiv- og kunstig intelligens-baserte løsningen Folkemusikkmaskinen langs to spor;
1. som verktøy for formidling og rekruttering. Gjort tilgjengelig online, kan Folkemusikkmaskinen la spel- og dansarlag invitere publikum til å interagere med og oppleve folkemusikk på radikal ny måte i sitt lokalmiljø (se videodokumentasjon). På sikt kan løsningen inkludere mulighet for inkludering av eget, lokalt arkivmateriale.
2. som interaktivt verktøy for formidling og rekruttering til en sårbar immateriell kulturarv, for utøvende folkemusikere (eksempelvis gjennom kulturskolen).
Beskrivelse av medvirkende
Folkemusikkmaskinen er et nyskapingsprosjekt og handler om å håndtere usikkerhet. Nyskaping i kontekst av kulturarv handler i tillegg om å finne løsninger som oppleves tro til kulturarven for tradisjonsbærerne selv, og om å skape tillit.
Idunn Sem Byrå / Idunn Sem (Heddal/Kristiansand). Sem er medieviter med fokus på tverrestetiske uttrykk, universitetslektor ved Fakultet for kunstfag og kulturentrepenør med en rekke produksjoner bak seg i skjæringspunktet digital teknologi og kunst/kultur.
AIVEO, professor Morten Goodwin sitt utviklerfirma innen kunstig intelligens, Grimstad
Heritage Accessible, Kulturhistorisk museum, UiO
For test av løsningen har vi opparbeidet oss samarbeid med folkemusiker, produsent og mangeårig leder av Folkemusikktimen på NRK Leiv Solberg, formidlingsprosjektet Tragder ved Olaf Moen og Nina Byttingsmyr, Kristiansand spel- og dansarlag ved Rune Heie Risdal og folkemusiker Anne Hytta som er tildelt flere Spellemannpriser.
Øvrige støttespillere;
Bjørn Ole Rasch, Music Without Borders / Ferd prosjektet ved Universitetet i Agder
Agder folkemusikkarkiv, Setesdal (arkivmateriale)
Setesdakfolk ved Annbjørg Lien,
(under, bilder fra første test sommeren 2022, presentasjon under Nordisk ministerråd sin konferanse Digital Culture, utkast til grensesnitt, samt innledende tverrfaglig workshop i Kristiansand kunsthall vår 2022, med tradisjonsbærere, samtidskunstnere, teknologer og kuratore; Gunnar Stubseid, Annbjørg Lien, Leiv Solberg, Morten Liene, Jon Lunde, Pearla Pigao, Bjørn Ole Rasch, Ingolv Haaland, Notto Thelle, Vibeke Christensen, Idunn Sem, Haavard Tveito, dernest bilder fra pilottest av Folkemusikkmaskinen).